69. MARTOVSKI FESTIVAL

29 Mart – 2. April 2022. // DOM OMLADINE BEOGRADA

 

Martovski festival – 69. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 29. marta do 2. aprila 2022. godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

 

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa.

 

Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

 

Od 2019. godine umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra. 

 

O filmovima koji ulaze u takmičarski program 69. Martovskog festivala odlučuje selekciona komisija u sastavu: Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja; Darko Ković, snimatelj, montažer, reditelj i producent; Igor M. Toholj, filmski i TV montažer, autor dokumentarnih i eksperimentalnih filmova i Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar. 

 

Žiri 69. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama – Grand Prix Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku), radiće u sastavu: Lordan Zafranović, reditelj i scenarista (predsednik žirija) – Hrvatska, Hajnc Hermans (Heinz Hermanns), profesor dramaturgije kratkog filma – Nemačka, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent – Srbija, Đanfilipo Pedote (Gianfilippo Pedote), producent i scenarista – Italija, Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj – Srbija. 

 

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda mnoge filmske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma:  Short Film Festival Drama (Grčka), Vienna Shorts (Austrija), InterFilm – Short Film Festival Berlin (Nemačka), Al Jazeera Balkans Documentary Film (BiH), Mediteran Film Festival (BiH).

 

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

 

Cena ulaznica je popularnih  250 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije. 

 

**********************************************

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

 

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

 

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije. 

 

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA. 

 

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

**********************************************

Odbor Martovskog festivala:

Predsednik
Andreja Mladenović

Članovi
Nenad Popović
Vasilije Nikitović
Aleksandra Mitrić Štifanić
Fadilj Eminović