SELEKCIONA KOMISIJA

Darko Ković

Rođen 1969. godine u Nišu. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, Katedra za kameru. Tokom više od 30 godina profesionalnog rada, oprobao se kao snimatelj, montažer, reditelj i producent u svim formama i žanrovima televizijskog i filmskog stvaralaštva – od dokumentarnog i kratkog igranog filma, preko muzičkih video spotova, do reklama i medijskih kampanja. Tokom poslednjih 10 godina učestvuje u organizaciji i radu žirija internacionalnih filmskih festivala u Košicama, Slovačka i Izmitu, Turska.

Filmografija: „XOXO zagrljaji i poljupci“/XOXO pocałunki i uściski (2014), nicht farbe (2012), „Plavi umetnici stvaraju umetnost“ /Niebiescy artyści tworzą sztukę (2012),  „Vitraži Adama Stalonija Dobžanskog“ / Stworzenie Światła – witraże Adama Stalony Dobrzańskiego  (2011), „Refreni“ /Refreny  (2007), „Među nama“ /Pomiędzy nami (2000).

Dragana Latinović

Rođena u Kikindi 1979. Režijom se bavi od 2003. Njen prvi kratki film Portret Slavko, nagrađen kao najbolji kratki film u emisiji RTV-a Veni Video Vici. Usledili su pozivi na brojne festivale, nakon kojih snima prvi kratki dokumentarni film Bratski ples, višestruko nagrađivan i proglašen za kultni u zemljama bivše Jugoslavije. Na odseku Vizuelna komunikacija / Film i video 2008. završava režiju na Akademiji umetnosti u Hamburgu, u klasi profesora Gerda Roschera i reditelja Wima Wendersa. Iste godine nastavlja MA studije Evropske nauke o medijima na Univerzitetu u Potsdamu. Dugogodišnji je saradnik Kulturnog Centra Novi Sad, Festivala evropskog i nezavisnog filma Euro-In-Film i Genre Film Festival Cineways u Wolfsburgu. Produkciju Clear Cut Films sa fokusom na međunarodnu koprodukciju autorskih filmova osnovala je 2017. u Berlinu. Sa dr. Michael Flintrop-om 2019. osniva Fenomena Film Production, specijalizovanu za produkciju dokumentarnih filmova o renomiranim holivudskim rediteljima. 

Igor M. Toholj

Rođen 1968. u Beogradu, gde je diplomirao filmsku i TV montažu na FDU. Autor je preko 20 eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, koji su prikazivani i nagađivani na festivalima u zemlji i svetu. Član je AFUN-a, UFUS-a i Udruženja DOK Srbija; stipendista Gete Instituta (Berlinale for film experts) i Univerziteta „Dante Aligijeri“. Osnivač filmske produkcije Zero. Učestvuje u radu žirija i kao selektor programa na mnogim domaćim i inostranim festivalima. Objavljuje tekstove iz estetike, kritike i istorije filma. Od 1994. radi kao urednik filmskog programa Doma kulture „Studentski grad“.

Ivan Velisavljević 

Diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Univerzitetu u Beogradu i dramaturgiju na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je, filmološkom tezom, na Univerzitetu u Zagrebu. Doktorand je Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i radi kao urednik arhiva medija Doma kulture „Studentski grad“. Autor je knjiga „Najbolji srpski filmovi 21. veka“ (2019, sa Đ. Bajićem i Z. Jankovićem) i „Kritički vodič kroz srpski film“ (2018, isti koautori), uredio je knjigu „Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma“ (2008, sa D. Ognjanovićem) i temat časopisa „Gradac“, posvećen neobičnim telima/invaliditetu u kulturi i društvu (2012).