SVETSKA PANORAMA

Riznica / Sa Wa Liu Tang De Fang Xiang

  1. / 93’, Kina, Srbija , Dokumentarni

Režija: Chen Danyan

Produkcija: Wang Ye, Dragan Đurković

Produkcijska kuća: Tencent Pictures, Vision Team

Opterećen usponom i padom Jugoslavije, bivši glavni urednik drži se državnih izdavačkih kuća i knjižara koje su nekada bile briljantne, a sada su na ivici propasti. Mladi kustos pokušava da pomoću svakodnevnih predmeta iz bivše Jugoslavije istraži kako stari način života održava život danas. Kineska spisateljica, svetski putnik, prolazi kroz ovu oblast i sagledava živote dva lika iz perspektive autsajdera. Film beleži šta ona vidi i oseća, kao i njen bol. Ovo je Odisejev obilazak kulturnog nasleđa Beograda.

Chen-Danyan-foto-PROMO
foto PROMO

Chen Danyan 

Čen je poznata kineska spisateljica, prevođena širom sveta. „Riznica“ je njen prvi dokumentarni film.

Dida

  1. / 78’, Švajcarska, Dokumentarni

Scenario i režija: Nikola Ilić, Corina Schwingruber Ilić 

Glume: Dida (Anđica Ilić), Baba (Dobrila Spasić), Nikola Ilić, Corina Schwingruber Ilić

Produkcija: Franziska Sonder, Karin Koch 

Produkcijska kuća: Dschoint Ventschr Filmproduktion AG

Koprodukcija: Schweizer Radio und Fernsehen

Nikola se pre 15 godina zbog ljubavi preselio u Švajcarsku. Od tada mu je život podeljen između dve države i tri žene: majke Dide, bake i supruge. Majka ima poteškoća u učenju i baka se brine o njoj. Kako baka stari, Nikola je sve više upućen na Beograd. Ne može da izneveri majku, ali ne želi ni da napusti svoj dom u Švajcarskoj. Nalazi se pred moralnom dilemom: kako da omogući majci samostalan život, a da pri tom ne izgubi sopstvenu samostalnost. Dirljiv i zanimljiv dokumentarni film o sinu koji pokušava da zauzme bakino mesto.

 

Foto Corina Schwingruber Ilic
Foto Corina Schwingruber Ilic

Nikola Ilić (1977) je režiser i snimatelj koji živi u Srbiji i Švajcarskoj. Diplomirao je video 2010. godine na Fakultetu umetnosti i dizajna u Lucernu. Korežirao je filmove „Kod ćoška“ (2013) i „Još jedan dan u Egiptu“ (2015). Poslednji film „Rakijada“ je prikazan širom sveta i osvojio je brojne nagrade. Direktor fotografije filma „Ol inkluziv“ (2018) čiju režiju potpisuje Korina Švingruber Ilić.

 

 

 

 

 

photo Ruben Holliger
photo Ruben Holliger

Korina Švingruber Ilić / Corina Schwingruber Ilić (1981)

Studirala je na Univerzitetu umetnosti u Bazelu, u Beogradu i na Fakultetu umetnosti i dizajna u Lucernu. Sa Nikolom Ilićem je autorka više nagrađivanih filmova, kao što su „Kod ćoška“ (2013) ili „Još jedan dan u Egiptu“ (2015). Njeni kratki filmovi „Bager“ (2911) i „U šumu“ (korežiser Tomas Horat, 2017) su postali festivalski hitovi, dok je „Ol inkluziv“ (2018), prikazan na preko 200 festivala, između ostalog u Veneciji, Torontu i na festivalu „Sandens“. Osvojio je brojne nagrade, među kojima je i „Zlatna golubica“ DOK festivala u Lajpcigu


Izbor filmova: InterFilm Berlin Festival

Izbor najboljih igranih i animiranih kratkometražnih filmova sa međunarodnog filmskog festivala kratkog metra InterFilm u Berlinu, 2021. Godine direktora Hajnca Hermansa. InterFilm je jedan od najvećih i najuglednijih svetskih festivala kratkometražnog filma. Osnovan je 1982. Godine u Berlinu. Filmovi sa ovog festivala ulaze u konkurenciju za „Oskara“.

 

Priče iz multiverzuma / Tales from the Multiverse

  1. / 7’, Danska

Režija: Magnus Igland Møller, Mette Tange, Peter Smith 

Zamislite da postoji bog koji je stvorio svet putem video igrice…

 

Svakodnevni masakr u Teheranu / Daily Massacre in Tehran

  1. / 15’, Iran

Režija: Hessam Hamidi 

Jedan dan u Teheranu. Usred pijačne gužve, jedan dečak uspeva da zaradi pare kreativnom upotrebom kokošaka.

 

Don protiv groma / Don vs Lightning
2021 / 13’, Engleska, Škotska 

Režija: Johnny Burns, Pier van Tijn 

Kada Dona udari grom ne jednom, već više puta, on se zabrine de njegov miran, sređen život neće više biti isti. Ne zna se šta je neprijatnije: učestali udari groma ili zabrinutost sugrađana za njega.

 

Sama u silasku / Sola in Discesa 
2020 / 6’, Italija

Režija: Michele Bizzi & Claudia di Lascia 

Jedna žena se vraća natrag kroz vreme u simboličnom liftu i sreće sve muškarce koji su je mentalno i fizički zlostavljali.

 

 

Daleko  / Away
2020 / 15’,  Kina 

Režija: Weijia Zhou 

Produkcija: Nanjing University of Arts – Nanjing

Devojka Sian ima komšinicu po imenu Siaomi kojoj se divi. Kad se bolje upoznaju, Sian shvata da je njena nova prijateljica u nesrećnom braku i pokušava da joj pomogne.

 

Demonstracija / Demonstration
2021 / 7’, Švedska

Režija: Henrik Johansson 

Policajka Mikaela i njen kolega Robert drže prezentaciju svog posla učenicima jednog razreda. Robert demonstrira sprovođenje zakona tako što simulira napad. Nažalost, pretera u tome.

 

Dečko s kokicama / Popcorngutten
2020 / 11’, Norveška

Režija: Line Klungseth Johansen, Christian Lo 

Bio jednom jedan dečak… koji je iznenada počeo da iskijava lebdeće kokice. Bankrotirani investitor vidi u tome priliku za profit.

 

Autobus broj 35A / BusLine 35A
2021 / 6’, Danska 

Režija: Elena Felici 

Na zadnjem sedištu gradskog autobusa, jedan muškarac maltretira devojku. Iako svi to vide, nijedan putnik u autobusu ne reaguje.

 

Izbacivač / Poke The Bouncer
2020 / 11’ 30’’, Finska

Režija: Aleksi Salmenperä 

Izbacivač u klubu, zgrožen nasiljem i nepravdom na ulici prema ugroženim kategorijama ljudi, šije sebi kostim u nameri da im pomogne.

Halina Konopacka

  1. / 1’ 56’’, Srbija, Poljska, Animirani

Autorski tim: Dana Vukajlović, Katarina Milin i Nataša Glišović 

Produkcijska kuća: Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, Ambasada Poljske u Beogradu

 

Halina Konopacka (1900–1989) bila je čuvena poljska atletičarka i prvi poljski olimpijski šampion. Učestvovala je na Letnjim olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. gde je osvojila zlatnu medalju u bacanju diska, prebacivši sopstveni svetski rekord. Godine 1931. povukla se iz takmičarskih sportova, ali je nastavila da skija, igra tenis i učestvuje u automobilskim trkama. Posle izbijanja Drugog svetskog rata pomogla je mužu da iznese zlato iz Poljske nacionalne banke u inostranstvo. Osnovala je školu skijanja u državi Njujork, dizajnirala odeću i vodila butik. U šezdesetoj je završila umetnički koledž i postala slikar. Godine 1989. dodeljen joj je „Srebrni krst za zasluge“. Posle smrti, njen pepeo je vraćen u Poljsku i sahranjen u roditeljskom grobu, na groblju Brodno u Varšavi.

 

foto Katarina Milin
foto Katarina Milin

Dana Vukajlović, Katarina Milin i Nataša Glišović 

Studentkinje na master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu na modulu Animacija, odsek Primenjena grafika, kod prof. Rastka Ćirića i doc. Ive Ćirić. Sve tri su diplomirale Animaciju 2020. godine: Dana sa filmom „Igra”, Katarina sa filmom „Simbioza”, a Nataša sa filmom „Mreža”, koji je nagrađen na festivalu Balkanima ’20 u Beogradu. Sve tri spremaju svoje nove autorske filmove.

 

 

 

 

 

Svetska premijera