DOMAĆA PANORAMA

Sećanje na Nikolu Stojanovića: „Međaši milenijuma“

U okviru ciklusa „Alternativni dodiri“ Akademskog fimskog centra Doma kulture „Studentski grad“, obrađen je opus svih dokumentarnih i alternativnih filmova Nikole Stojanovića, pod nazivom „Međaši milenijuma“, izmontoran u stilu „montaže atrakcija“ sa korišćenjem sopstvenog ofa.

 

 

Nikola Stojanović (1942-2021)

Bio je filmski scenarista, reditelj, kritičar, publicista i pedagog. Režirao je dugometražne i kratkometražne igrane, alternativne i dokumentarne filmove. Nagrađivan na domaćim i međunarodnim festivalima, uključujući i Martovski festival, čiji je umetnički direktor bio godinu dana.

Nakon što je diplomirao arhitekturu u Sarajevu 1965, usavršavao se iz oblasti filma tokom studijskog boravka u Parizu kod Anri-Žorž Kluzoa, Marsela Kamija i Žan-Lik Godara. Godine 1967. osnovao je najbolji filmski časopis u Jugoslaviji, „Sineast“ iz Sarajeva, čiji je glavni i odgovorni urednik bio 25 godina. Izbor njegovih filmskih kritika i eseja objavljen je u knjizi „Celuloidni svemir“ (1992, YU filma danas). Doktorirao je na temu opusa čuvenog japanskog reditelja Akire Kurosave i to objavio u knjizi „Režija: Akira Kurosava“ (2005, FCS). Predavao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Fakultetu dramskih umetnosti i Akademiji umetnosti u Beogradu, kao i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnik je Nagrade za životno delo Martovskog festivala.

PREBILOVCI – tamo i kamen ima ožiljak

Srbija, Dokumentarni

Autorka: Sanja Dragićević Babić

Produkcija: Milica Dabić

Snimatelji: Dragoslav Bojković, Nikola Đurović

Produkcijska kuća: Radio-televizija Srbije

Znate li za selo u Hercegovini, gde svaka kuća, svaki kamen i svaki čovek imaju ožiljak? Za selo u kojem je dva puta zaustavljan život, a ono iznova oživljavalo? Gde su jednom ubijeni, opet ubijani? Gde, uprkos svemu, život i dalje govori? Znate li kako je u tom selu došlo do preobražaja od mržnje do ljubavi? Kako je iz smrti nastao život? Dobro pobedilo zlo? Ovo je film o zločinu, volji za životom, dostojanstvu, pamćenju. O opomeni i spoznaji.

Svetska premijera 

 

Sanja Dragićević Babić 

Rođena je 1980. u Čapljini, Bosna i Hercegovina. Trenutno živi i radi u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, novinarsko-komunikološki smer. Radi kao novinar, urednik i voditelj na Radio-televiziji Srbije. Autor je dokumentarnih filmova „Srđo“ i „Majka hrabrost – Jelena Trikić, Život za Nikolu“, za koji je dobila nagrade „Bronzani vitez“ na festivalu „Zlatni vitez“ u Rusiji i Gran-pri, na Međunarodnom festivalu u Apatinu. Na međunarodnom Sretenjskom festivalu, u ruskom gradu Obninsku, nagrađena je za najbolji dokumentarni film o heroju našeg vremena. Dobitnica je i dva specijalna priznanja na festivalima u Rusiji i Bugarskoj.

Omaž – Slavuj Hadžić

 

Na livadama Henrija Mura

RTV Vojvodine, 1976, 31′ 51″, Dokumentarni 

Scenario i režija: Stevan Stanić

Snimatelj: Slavuj Hadžić

Severno od Londona, u selu Peri Grin, na svom imanju pretvorenom u atelje, radio je svetski važan, moderan i neobičan vajar Henri Mur (1898-1986). U njegovoj kući, okruženoj bogatim pašnjacima i skulpturama, ostvaren je najveći deo filma. 

 

Uroš Predić –slikar koji je ispunio svoju dužnost

RTV Vojvodine,  1997/1998, 29′ 20″, Dokumentarni 

Scenario: Aleksandar Despenić 

Režija: Slavuj Hadžić

Snimatelji: Vladimir Rašić, Zoran Barat

U povodu 150 godina Galerije Matice srpske i 140 godina od rođenja Uroša Predića realizovan je film u saradnji sa Galerijom Matice srpske i Narodnim muzejem iz Beograda. 

 

5. avgust Tekije

Neoplanta film Novi Sad, 1966, 08’ 07’’, Dokumentarni

Režija: Branko Milošević

Scenario: Stevan Stanić

Snimatelj: Slavuj Hadžić 

Između Sremskih Karlovaca i Petrovaradina odigrala se pre 250 godina Velika bitka između austrijske i turske vojske. Legenda kaže da je tog dana, usred leta, pao sneg i tako uticao na ishod bitke u korist hrišćana; kao i da se na jednoj trešnji bojnog polja, pojavila Sv. Marija i pomogla pobedi Austrijanaca. Od tada, to mesto je cilj mnogih hodočasnika. Svake godine, na dan 5. avgusta, hiljade vernika iz svih krajeva Jugoslavije, dolazi na verske skupove, na Tekije.

 

Pardon prijo 

Neoplanta film Novi Sad, 1967, 14’ 54’’, Dokumentarni 

Režija: Stevan Stanić

Scenario: Zoran Petrović

Snimatelj: Slavuj Hadžić

Dve reči vedrog naslova u starinskim običajima. Upoznavanje mladića i devojaka i o „besovima“ u banatskim svadbama… O jednostavnoj radosti života čoveka iz širokih seoskih sokaka, domaćinskih avlija i širokih nepreglednih njiva.

 

Slavuj Hadžić (Vukovar, 1934 – Novi Sad, 2007) 

Bio je kompletan televizijski i filmski stvaralac, jedan od pionira i doajena ovog zanata i umetnosti u Vojvodini. Svedok vremena, burne istorije druge polovine 20. veka. Filmske arhive TV Beograd, TV Novi Sad i Kinoteke čuvaju preko 5000 novinarsko-filmskih zapisa i 496 dokumentarnih filmova i serija nastalih u vremenu od preko 55 godina njegovog rada, počevši od Kino kluba Novi Sad. Uporedo sa svojim profesionalnim obavezama u RTV Beograd, kada je bio angažovan kao prvi dopisnik iz Vojvodine (1958 -1976) radio je i na osnivanju profesionalne kinematografije u Vojvodini i filmske kuće Neoplanta (1966). Od 1976. prelazi u TV Novi Sad (1976 – 2006), u čijem Dokumentarno-obrazovnom programu snima i režira, dokumentarne filmove i tematske serije. U znak poštovanja i priznanja prema njegovom izvanrednom opusu i ovom, mnogo puta nagrađivanom (69 nagrada), svestranom doajenu TVg i filmskog stvaralaštva, bilo da je radio kao filmski novinar, filmski smimatelj – direktor fotografije, reditelj, ili jedno i drugo, Upravni odbor RUV RTV Vojvodine 2007. odlučio je da ustanovi Nagradu za celokupno autorsko delo na televiziji, imena „Slavuj Hadžić“. 

100

  1. / 90’, Srbija, Dokumentarni

Režija: Nebojša Ilić Ilke

Scenario: Miloš Krstić, Nebojša Ilić Ilke

Produkcija: Miloš Krstić

Producentska kuća: JUG FILM Vlasotince

Trgovački sin Vojislav Popović, stasiti vlasotinački junoša, bečki student, Vlasotincu, varoši svojoj, podario je prvu pravu fudbalsku loptu – potom volšebnu tkalju vlasotinačkog loptanja. Te 1920. godine na Rosulji, tada lokalitetu na periferiji varoši, vlasotinačko loptanje je dobilo svoje igralište, još jedno lepo, povesno darovanje porodice Popović. Čika Vojina aromatična – i lekovita i gorka – fudbalska Calluna vulgaris utkana je u istoriju ove posve neobične varoši na jugoistoku današnje Srbije.

Ova filmska utakmica pitka je i dirljiva pripovest o FK Vlasina, u mnogo čemu veoma retkom među fudbalskim klubovima Srbije, ispričana iz dubine srca fudbalera Vlasine i zaljubljenika u Vlasinu, u vlasotinačko loptanje. Lirska priča o epskim poduhvatima na stadionu jedne stoletne fudbalske ljubavi i velikoj otvorenoj areni vlasotinačke tople duše.

 

Svetska premijera

 

Nebojša Ilić 

Rođen u Vlasotincu 1969. godine. Karijeru je započeo kao snimatelj lokalne televizije 1994, a od 2006. stalno je zaposlen u Kulturnom centru Vlasotince. Snima i montira sve važne događaje u opštini i van nje. Kompletan je autor filmova koje stvara. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije, Udruženja filmskih i televizijskih radnika Vojvodine, Asocijacije F.I.J.E.T. (Svetska asocijacija turističkih novinara, putopisaca, snimatelja, gastronauta…). Predsednik Udruženja filmskih, televizijskih, audio i WEB stvaralaca „JUG FILM“ Vlasotince. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Vlasotinca, nagrađivan je više puta za svoje filmsko stvaralaštvo.

DVD SRPSKI ANIMIRANI FILM 4

 

Izdavači:

Martovski festival i Jugoslovenska Kinoteka, pod pokroviteljstvom grada Beograda / Martovski Festival and Yugoslav Film Archives, under patronage of The City of Belgrade

 

Urednici, selekcija filmova:

Božidar Zečević, Rastko Ćirić

 

Dok sredinom osamdesetih Dunav film još uvek okuplja najvažnije autore animacije, godine 1988. u okrilju Avala filma, čiji je direktor tada bio režiser Branko Baletić, Ranko Munitić (1943–2009), Vera Vlajić i Rastko Ćirić osnivaju studio za autorski animirani film pod nazivom AAA – Avalin atelje animacije. Na prethodnom disku dominantan autor bio je Dušan Petričić, a na ovom su sa po dva filma zastupljeni Vera Vlajić i Rastko Ćirić: prva dva za Dunav film, a potom za Avala film, odnosno za Avalin atelje animacije. Nažalost, AAA neće biti dugog veka. Radikalne promene u zemlji odrazile su se i na animaciju: Avala film je prodat i transformisan u Avala film International, a novi studio za animaciju prestao je da postoji. Producirao je samo nekoliko filmova, među kojima su „Zvezdana noć“ i „Ale i bauci“ bili najuspešniji na festivalima. Još jedan grad i producent prisutni su na ovom izboru, a to je Pan film iz Pančeva sa filmom „Put“ Stevice Živkova. Međutim, ovaj film ne pripada periodu kojim se bavi ovaj izbor – izrađen je 1978. godine i tada odmah bio zabranjen: nije dobio „odobrenje za javno prikazivanje”, tako da je premijerno prikazan na Martovskom festivalu tek 1990. godine. Godina 1992. je poslednja u kojoj će se filmovi „odobravati za javno prikazivanje”, što je bio eufemizam za cenzuru. To je godina u kojoj je počeo rat na području Jugoslavije. Poslednja dva filma u ovom izboru, iz 1992. godine, već pripadaju prvim ostvarenjima u produkciji privatnog Bikić studija koji je osnovao dizajner i animator Veljko Bikić (1951–1998). Na prethodnom disku prikazana su dva njegova autorska filma rađena za Dunav film.

 

Rastko Ćirić

 

HIROMANTIJA(Dunav film, Beograd, Vera Vlajić, 2:55 / 1985)

TANGO REGTAJM (Dunav film, Beograd, Rastko Ćirić, 8:00 / 1985)

BLIZANCI (Dunav film, Beograd, Zoran Jovanović, 8:25 / 1986)

ZVEZDANA NOĆ (CFS Avala film, Beograd, Vera Vlajić, 5:00 / 1988)

ALE I BAUCI (CFS Avala film, Beograd, Rastko Ćirić, 9:00 / 1989)

PUT (Pan film, Pančevo, Stevica Živkov, 4:45 / 1990)

ALHEMIČAREV SAN (Jugoexport Avala film International i Bikić studio, Beograd, Ranko Radovanović, 11:00 / 1992)

ŠIZIF (Jugoexport Avala film International i Bikić studio, Beograd, Vladimir Stanić, 2:00 / 1992)

 

Ukupno: 51’

Šta su poneli sa sobom

  1. / 06’ 50’’, Srbija,  Umetničko-dokumentarni

Režija: Branka Katić

Scenario: Jenifer Toksvig, prevod / translation Mirjana Milenkoviski

Produkcija: Miloš Đurković

Glume: Branka Katić, Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Branimir Popović, Aleksandar Vučković, Nedim Nezirović, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Vladimir Tabašević

Producentska kuća: Spark Integrated d.o.o.  

 

Film je nastao kao integrisani deo međunarodnog projekta, koji je Agencija UN za izbeglice (UNHCR) do sada sprovela u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Poljskoj sa ciljem podrške izbeglicama i svim prisilno raseljenim ljudima. Srpska izvedba videa u kojoj glumci čitaju tekst poeme „Šta su poneli sa sobom“ snimljena je po stihovima engleske pesnikinje Dženifer Toksvig.  Tekst poeme inspirisan je pričama i svedočenjima „iz prve ruke“, izbeglica primoranih da napuste svoje domove i predmetima koje su poneli sa sobom. Duboke i izražajne emocije glumaca prati potresna arhiva fotografija i snimaka pakla kroz koji prolaze milioni izbeglica u poslednjih deset godina. 

 

Svetska festivalska premijera

 

Branka Katić 

Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, u klasi Radeta Šerbedžije. Trenutno živi na relaciji Beograd-London. Godine 2021. postala je istaknuta zastupnica UNHCR-a za prava izbeglica u Srbiji. U okviru ovog angažmana, pruža nesebičnu podršku da se javnost u Srbiji upozna sa stvarnošću i izazovima izbeglica, kao i onim što donose sa sobom.

FIlmska Garaža: Filmski buket Miloša Tomića

 

Miloš Tomić

Tvrdoglavi filmadžija i neiživljeni muzikant još od 1993. Uvek na biciklu. I dalje aktivno pravi nove i popravlja svoje stare loše filmove.

Headb filmmaker and a wanna-be musician since 1993. Always on a bicycle. Keeps making new and fixing his old bad movies.

„Dobrodošli na program kratkih filmova i priča o njima. Toplo, drugarsko filmsko veče. Osvežio sam zvučno jedan stari film, izvadio po nešto dobrodržeće iz naftalina, kupio budzašto nešto i na buvljaku. Prikazaću ono na čemu trenutno radim a u pomoć sam pozvao i mladu snagu – Aleksandra Lazara koji je u video mikseru, „sažvakao“  stari stop trik hit. Pa, da vidimo!

 

Pljunuti poljubcem (05’) 2007. (zvučno osvežen 2022.) Mladić koji živi bukvalno na ulici, klizi sa lakoćom asfaltom i komunicira sa barama, ispljunutim žvakama i prolaznicama koja ga slatko gaze. Napaljeno snimana stop-trik animacija.

Katalog (03’) 2022. Na jednom mestu svi moji radovi za sve one koji nemaju vremena da ih gledaju natenane.

Glineni golub (05’) 2005. Dirljiva ljubavna antiratna i pomalo jeziva priča o poslednjem ljubavnom susretu, o vojniku i devojci.

O robovima i robotima (04’) 2014. Igra linijama, materijalima, predmetima i bojama u bezuspešnom pokušaju da nađem slikovnu asocijaciju na poruku Radivoja Kašanina generacijama koje dolaze. 

Rođački šamar (20’) 2013-2022. Čitava familija pretvorena u filmsku ekipu. Glume u minijaturama koje sami smišljaju, sole mi pamet savetima, ali i pristaju na niz ludorija u koje ih pozivam.

Glineni golub   (04’, parodija na original / parody of the original) 2018. Pokušaj da se na brzaka, video sredstvima prepriča i izimitira priča i tehnika stop trik animacije iz originala, ali sada siromašnim sredstvima i na brzaka.

Veče uz radio (07’) 2014. Kućni trazistor, kojim se igra jedan dečak, spaja udaljene muzičke svetove koji se drugačije nikada ne bi sreli. Fantazmagorični gulaš, u stvari, erotski film.

Čudo (03’, spot za grupu  Lelee) 2021. Buket svakodnevnih, voajerskih i dnevničkih trenutaka, snimaka, sakupljanih, kradenih telefonom bez mnogo razmišljanja. / A bouquet of everyday, voyeuristic and diary moments, recordings, collected, stolen by phone, not giving it much thought.

Užegli krtičnjak  (03’) 1993. Moj prvi film, inspirisan ličnim otkrićem Dade i nadrealizma, „blesavštine“. Danas me je delimično sramota tog filma i zato ga ovde puštam.

Glineni golub (03’) remiks Aleksandra Lazara / remix by Aleksandar Lazar. Prva saradnja sa mladim , vrlo talentovanim umetnikom koga sam nagovorio da u svoju video mikser Baltazar mašinu ubaci taj moj film i uradi mu šta god hoće. Rezultat ću prvi put videti na projekciji. 

Glas života  (03’, trejler ) 1997-2014. Svoj loš studentski film pretvorio sam u zabavan trejler koji ga zavodljivo prodaje. 

Mali profesori muzike(03’, trejler ) 2012. Mladi đaci muzičkih škola koji su već pokupili sve stroge manire svojih profesora, uče me da sviram SVE instrumente!

Oktobarski salone (04’, trejler ) 2009. Počeo kao namenski film o toj velikoj izložbi, a pretvorio se u raspevani, kritičan dokumantarac, slatko-gorke, lične intonacije.  

Glineni golub(02’, prepričan film) 2019. Seansa u kojoj dečak gleda projekciju animiranog filma i pokušava da ga uživo prepriča.

Dok sam bio u stomaku, napipao sam rukom svoju pišu i tako shvatio da sam dečak  (10’) 2021. Otac zaluđen muzikom, razbijanjem starih prozora i njegov sin, opčinjen igricama u neuspešnom pokušaju da povrate bliskost i razigranost koju su nekada imali (i snimali).

Filmska tombola (03’) super 8 film. Dve rolnice super 8 filma sa buvljaka koje ni sam još nisam video. publika bira. Projekcija sa 8mm projektora.