Umetnički direktor
69. Martovskog Festivala:
Dejan Dabić

foto Stanislav Milojković

Foto: Stanislav Milojković

Dejan Dabić, rođen je 1970. godine.

Urednik je Filmskog programa, nekada Doma kulture u Nišu, a sada Niškog kulturnog centra, od 1994. godine.

Od 1997. godine jedan je od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu: selektor glavnog programa i pratećih manifestacija, urednik festivalskih kataloga i biltena, moderator konferencija za novinare. Član je Direkcije, a trenutno i Saveta ovog Festivala. Kao selektor, umetnički direktor ili član žirija sarađivao je i sarađuje sa festivalima u Srbiji i Evropi: „Euro-In“ (Novi Sad), „Kraf“ (Kragujevac), „Profifest“ (Prokuplje), „Kratka forma“ (Gornji Milanovac), Mostar Film Festival – Festival filmske glume (Mostar/ Federacija/ BiH), „Prvi kadar“ (Istočno Sarajevo/ Republika Srpska/ BiH), „Kinenova“ (Skoplje/ Severna Makedonija), History Film Festival (Rijeka/ Republika Hrvatska), Viva Film Festival (Sarajevo/ Federacija/ BiH), „Zlatni prosjak“ (Košice/ Republika Slovačka)…

Uređivao je Filmski program na gradskoj Niškoj televiziji (NTV). Objavljivao je filmske kritike u novinama i magazinima: „YU film danas“, „Novi Filmograf“,“NIN“ (Beograd), „Narodne novine“, „Gradina“, „Presing“ (Niš), a pokretač je i jedan od urednika filmskog časopisa „Filaž“ iz Niša koji je, uz časopis „Kinoteka“, jedini štampani filmski časopis u Srbiji.

Autor je knjiga „Prohujalo (sa) etrom“ i „Nebo iznad celuloida“ i koautor knjiga „Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“, „Vodič kroz 50 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“ i „Na talasima animacije“ (sa kolegama iz Studija crtanog filma SCF 98, Niš). Zastupljen je u zborniku „Novi kadrovi“ (Clio) i „Svetlo sa tvrđave“ (YU film danas), kao i u knjigama Božidara Zečevića: „Velimir Bata Živojinović“ (1994) i „Veliki filmski znak“ (2019).

U okviru Studija crtanog filma`98, kao scenarista i reditelj, uradio je dvadesetak kratkih animiranih ostvarenja, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim festivalima: „Krletka“ je 2002. godine dobila nagradu „YU ASIFE“ na Martovskom festivalu dok su „Odraz“, „Predvodnik“, „Brbljiva kornjača“, „Veština čitanja“ i „Pasje doba“ bili prikazani u zvaničnom takmičarskom programu Martovskog festivala.

Od 2004. godine jedan je od mentora animiranih radionica u okviru SCF 98, a od 2007. godine i jedan od osnivača Međunarodne kolonije animiranog filma za decu i mlade „Pantelej“ u Nišu, na kojoj su gostovali najvažniji autori animiranog filma iz Srbije, regiona i čitavog sveta.

Napisao je scenario i režirao dokumentarni film „Pioniri niškog filma“ i dokumentarno-igrani film „Upoznajte Toma Laha“.

Kao član nacionalne sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara – FIPRESCI Srbija predsedavao je žirijem kritike Festivala evropskog filma na Paliću, Festivala „Novosadska arena“ i Martovskog festivala.

Tokom 2019. godine bio je član žirija na filmskom festivalu SOFEST u Sopotu i član komisije za dugometražni i kratkometražni dokumentarni film Filmskog centra Srbije.

Član je Međunarodne asocijacije animatora – ASIFA.

U novembru 2019. Skupština grada Beograda izabrala ga je za umetničkog direktora Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.