Žiri

Lordan Zafranović

Predsednik žirija

Rođen je 1944. u Maslinici na Šolti.  U Splitu je završio Mornaričku školu, a potom i diplomirao književnost i likovnu umetnost na Višoj pedagoškoj akademiji. Filmsku režiju diplomirao je 1971. na Filmskoj akademiji u Pragu, u klasi oskarovca Elmara Klosa. Magistrirao je režiju. Po povratku sa studija živeo je i radio u Zagrebu. Od 1991. do kraja 1994. živeo je i radio u Parizu, a 1992. godinu je proveo u Beču. Od 1995. do danas živi i radi u Pragu. Filmom se bavi od najranije mladosti. Početkom 60-ih, kao šesnaestogodišnjak, počinje da snima amaterske eksperimentalne filmove. Od 1965, u svojoj profesionalnoj produkciji, režirao je kratke, srednje i dugometražne igrane, dokumentarne i dokumentarno-eksperimentalne filmove, kao i TV serije. Ceo svoj život posvetio je istraživanju u svetu filmske umetnosti. Do sada je snimio oko 80 filmova, kao reditelj i scenarista u većini svojih ostvarenja. Tokom života u Pragu, bavio se pedagoškim radom na FAMU, kao profesor režije.

Hajnc Hermans

Osnovao je 1982. godine međunarodni filmski festival kratkog metra u Berlinu, „interfilm“.

Od 2018. je osnivač/umetnički direktor međunarodnog filmskog festivala „Almagro“ u Španiji. Direktor festivala kratkometražnog filma „Going Underground“ u metrou u Berlinu/Seulu. Jedan je od osnivača berlinskog festivala poezije „Zebra“. Godine 2014. bio je direktor „ShortVisions“ festivala kratkometražng filma u gradu Ningbo u Kini. Držao je radionice i seminare u 35 zemalja, radi kao konsultant za scenario i od 2016. godine radi kao profesor na Univerzitetu SCAU u Guangdžou, u Kini.

Milan Nikodijević

Rođen u Kragujevcu 1956. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Novinarstvom i filmskom kritikom bavi se od 1978. Objavljivao u mnogim dnevnim i nedeljnim listovima, književnoj periodici, na radio i TV stanicama. Dobitnik više priznanja za medijsko stvaralaštvo. Producent, scenarista i reditelj dokumentarnih filmova „Zabranjeni bez zabrane“, „Šta hoće ti luđaci?“, „Doviđenja u sledećoj zasedi“, „Osvajanje slobode“, „Skupljač seoba“, „Plastična bomba“, „Mica i okolne priče“, „Karamazov – slike duše“, „Spokoj kraja“, „Zarobljeno vreme“ i dokumentarnih TV  serija „Slike duše“, „Posetilac“, „Rokopisac“, „Memento“. Autor knjiga: „Zabranjeni bez zabrane“, „Scenarija pisana levom ili desnom rukom“, „Slike duše“, „Od fajronta do svitanja“, „Dinko“. Bio je dugogodišnji direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Redovni je profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Đanfilipo Pedote

Producent, režiser i scenarista. Producirao je preko 40 igranih i dokumentarnih filmova sa rediteljima kao što su Agostino Ferente, Sandro Baldoni, Alina Maraci, Paolo Vari i Antonio Bokola, Paolo Rosa i Studio Azuro, Đuzepe Bertoluči, Godfri Ređo, koji su prikazivani na brojnim velikim međunarodnim filmskim festivalima. Predaje na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu.

Dragomir Zupanc

Rođen 1946. u Ljubljani, diplomirao 1971. filmsku i TV režiju na FDU u Beogradu. Bio je urednik zabavno-rekreativnog programa na TV Crna Gora od 1985. do 1990. i glavni reditelj na RTS-u od 1996. do 2010. Autor je više televizijskih serijala i emisija („Želimir Žilnik“, „Ram za nekoliko poza“, „Misterija Makavejev“, „Dvorišni razgovori“, „Čembelo u četiri slike“, “Slikarski pravci 20. veka“, „Nešto lepo“, „Ostavi sve i čitaj“) i dokumentarnih filmova („Danilo Kiš – Uspomene, sećanja“, „Tamo gde loze plaču“ po dnevnicima Borislava Pekića, „Davorin Jenko – tvorac himni  i budnica“, „Sita i rešeta majstora Debeljaka“). Dobitnik Zlatne medalje Beograda 2005. (Festival dokumentarnog i kratkog igranog filma, Beograd), Plakete „Jovan Aćin“ (UFUS), „Zlatne masline“ 2003. i „Srebrne masline“ 2005. (TV festival Bar), „Zlatnog javora“ za doprinos kinematografiji 2018. (Jahorina fest). Član je Akademije filmskih umetnosti i nauka. Umetnički direktor revije Dani slovenačkog filma. Živi i radi u Beogradu.